Skip to main content
Alla inläggPrivatekonomi

Bottenfiska Bitcoinfonder?

By juni 20, 2022juni 29th, 2022No Comments

Bottenfiska i krypto?

Under hela 2010-talet präglades aktiemarknaden av en enda stor bullmarket (uppgång), drivet av penningpolitiska stimulanser och låga räntor. Marknaden gynnade snabbt växande tillväxtbolag med lovande framtidspotential. Trots att aktiemarknaden gick väldigt bra (med några undantags perioder), var Bitcoin i särklass det bäst presterande tillgångsslaget under hela 2010-talet. 

En Bitcoin börjades handlas för 0.09 dollar (9 cent) under juli 2010, men i slutet av 2019 handlades en Bitcoin för cirka 7200 dollar. Vilket är en ökning om 80 tusen gånger! 

I skrivande stund fluktuerar priset på Bitcoin kring 20 000 dollar – vilket är knappt 70% lägre än dess peak på drygt 69 000 dollar under november förra året.  

Frågan vi alla ställer oss, är botten nådd, eller ska kryptovalutan fortsätta falla?

Diversifiering med krypotvalutor

Att diversifiera sitt sparande i aktier, räntor eller fonder är ett klassiskt sätt att sprida risken i portföljen. Vad som däremot inte är lika självklart att diversifiera sin portfölj i fler tillgångar än dessa. 

Om du har haft en någon exponering mot Bitcoin (eller andra kryptovalutor) senaste fem åren har du troligen blivit rikligt belönad. Huruvida det kommer fortsatt gälla i framtiden är ingen som vet. 

Man brukar slarvigt säga att Bitcoin är den digitala världens svar på guld. Helt enkelt pengar som kan användas var som helst, hur som helst, av vem som helst utan motpartsrisk. Bitcoin är en decentraliserad form av pengar, det vill säga en valuta som inget företag, bank eller stat kan kontrollera. Utan det är köpare och säljare som avgör värdet. Power to the people!

Bitcoin är en digital valuta, som inte går att kopiera (till skillnad från information). Styrkan i Bitcoin (eller andra kryptovalutor) är att valutan har samma värde över hela världen. Det finns alltså inga valutapåslag när man handlar internationellt. Syftet är att bygga ett system där valutan kan handlas på global basis utan mellanhänder.

Sveriges bästa nyhetsbrev för dina investeringar.

Få månadens nyheter rakt ner i inkorgen

MyAdvice Nyhetsbrev

Köpa bitcoin 

Att köpa en bitcoin kan vara ett sätt att diversifiera sitt sparande och få exponering mot kryptovalutor. Man kan köpa Bitcoin direkt via olika plattformar, men det går även att äga certifikat som följer kursen. 

Att köpa riktiga Bitcoin medför vissa skattemässiga nackdelar. Vid direkt ägande krävs en digital plånbok eller konto hos en kryptobörs. Det innebär 30% vinstskatt, men enbart 70% avdragsmöjlighet vid förluster. 

Kryptofonder kan handlas i både ISK och KF och är skattemässigt mer fördelaktigt men ökar också graden av motpartrisk.

Vad tycker vi?

MyAdvice förespråkar, i regel, fonder som främsta investering. Låt proffsen sköta jobbet! Kyptofonder är ett bra sätt för dig att få exponering mot tillgångsslaget, utan att behöva investera i det direkt. Dessutom får du professionella investerare att göra analysen åt dig. Krypto är krångligt och volatilt, så kan vara klok tanke låta någon annan göra det!

När investerar i en fond med inriktning Bitcoin, krypto eller Blockchain äger man inte valutan direkt. Det blir istället ett passivt ägande via fondens innehav. Ofta äger dessa fonder aktier i bolag vars verksamhet är mot krypto marknaden. 

Hur investerar man?

Den enda svensk förvaltade fonder med denna exponering är Go Blockchain.

Fonden strävar efter att ge investerare exponering mot den globala marknaden för Blockchain-teknik. Fonden ska placera minst 90 % av sina medel i aktier och aktierelaterade överlåtbara värdepapper utgivna av bolag som är verksamma inom utveckling och användning av Blockchainteknik och/ eller digitala tillgångar som använder kryptografi för att säkra transaktioner och dess register.

Läs mer om fonden på deras hemsida: https://goblockchain.se/.

Vill även ge tips på en podd om du vill lära dig mer:
Bitcoinpodden
Vill du handla och äga krypto direkt, kan du göra det hos Trijo.

Sveriges bästa nyhetsbrev för dina investeringar.

Få månadens nyheter rakt ner i inkorgen

MyAdvice Nyhetsbrev