Skip to main content
Alla inläggAnalys

Credit Suisse – skandal efter skandal

By mars 26, 2023No Comments

Skandal efter skandal

Credit Suisse är en av de äldsta och mest etablerade bankerna i Schweiz, med en historia som sträcker sig över mer än 150 år. Banken grundades år 1856 i Zürich av Alfred Escher, en schweizisk affärsman och politiker.

“Darwins lag gäller även inom bankväsendet.”

Andreas KarlssonMyAdvice

Credit Suisse är en av de största och mest välkända bankerna i Schweiz med en lång och brokig historia. Banken grundades 1856 i Zürich och har sedan dess vuxit till en global finansiell jätte med verksamheter i länder över hela världen. Men trots sin framgångsrika verksamhet genom åren, har Credit Suisse också varit inblandad i flera stora skandaler som har skakat om bankens rykte och trovärdighet. Dessa skandaler har nu nått sin kulmen, och efter de senaste veckornas bankkris har nu över 150 års era tagit slut. 

Under de första decennierna av sin historia fokuserade Credit Suisse på att erbjuda finansiering för infrastrukturprojekt i Schweiz, som järnvägar och telekommunikationssystem. Banken spelade en viktig roll i att modernisera landets ekonomi och infrastruktur. Under 1900-talet expanderade Credit Suisse till att bli en global bank med verksamhet i flera olika länder. Banken etablerade sig som en av de ledande bankerna i Europa och utvecklade sin verksamhet inom investment banking, förmögenhetsförvaltning och privat banktjänster. Idag räknas Credit suisse som en systemviktig bank, vilket innebär att den anses så pass stor och viktig för global ekonomi att den måste skyddas och därmed inte får gå i graven. Vilket man på senare år har kallat ‘To big to fail’, vilket i praktiken har inneburit att trots skandaler om dåligt risk management kommer staten att rädda banken vid kris, eftersom en kollaps kan innebära globalt ekonomiskt kaos. 

En av de mest kända skandalerna som drabbat Credit Suisse inträffade under finanskrisen 2008. Banken, precis som många andra finansinstitut runt om i världen, hade investerat stora summor pengar i subprimelån. När lånen började gå dåligt ledde det till stora förluster för banken, och Credit Suisse tvingades ta emot statligt stöd för att undvika konkurs. Totalt fick banken ta emot 10 miljarder schweizerfranc i stöd från den schweiziska regeringen.

Men det var inte bara under finanskrisen som Credit Suisse stött på problem. År 2014 ställdes banken inför en annan skandal när det upptäcktes att den hade hjälpt amerikanska medborgare att undvika att betala skatt genom att öppna dolda bankkonton i Schweiz. Credit Suisse accepterade då att betala 2,6 miljarder dollar i böter till amerikanska myndigheter för att undvika rättegång.

År 2015 avslöjades det att några av Credit Suisses handlare hade manipulerat marknadspriserna på vissa finansiella instrument, vilket ledde till böter på 2,8 miljarder dollar från myndigheter i USA, Storbritannien och Schweiz. Samma år fick banken också kritik för att ha sålt produkter som var gynnsamma för sina kunder.

2021 avslöjades det att banken hade en stor exponering mot hedgefonden Archegos Capital Management, som kollapsade i mars 2021 efter att ha förlorat stora summor pengar på derivatkontrakt. Credit Suisse förlorade då 4,7 miljarder dollar på sina investeringar i fonden, vilket ledde till att banken tvingades skära ned på sin utdelning och genomgå en stor omstrukturering.

Till sist kom 2023, och Credit Suisse köps tillslut upp av sin konkurrent UBS ( Union Bank of Switzerland). Detta efter att Credit Suisse skjutit upp sin årsrapport efter en del otydligheter i sin redovisningsstandard, vilket fick marknaden att handla ner aktien. Efter viss tid släpptes rapporten och ett till synes udda tillkännagivande där inget i redovisningen har behövts reviderats, men man erkänner att det funnits en förhöjd risk av att felaktigheter har kunnat ske.

Läs Sveriges bästa månadsbrev för fonder – gratis!

MyAdvice Nyhetsbrev

Efter oklarheterna kring rapporteringen kom nya negativa nyheter där bankens största ägare, Saudi National Bank, tillkännagav att man inte tänkt ge mer stöd till Credit Suisse vilket fick aktien att rasa 25% intradag. Efter att till och med storägaren tvivlar på bankens trovärdighet, har snacket om det är säkert att förvara sina pengar på Credit Suisse nått nya höjder. 

För att inte riskera total förtroendekris klev FINMA in, dvs Schweiz motsvarighet till Finansinspektionen, och i princip krävde UBS att köpa upp Credit Suisse. Såklart inte särskilt smickrande att köpa en krisande bank, men ingen rök utan eld. I och med affären mellan UBS och Credit Suisse gick ca 17 miljarder upp i rök i form av räntepapper eller mer specifikt Coco-bonds (Contingent Convertible Bonds) vilket kan ses som en slags blandning av en aktie och ett räntepapper, eftersom dessa typer av obligationer kan antingen skrivas av om bolaget ser ut gå i konkurs, eller omvandlas till aktier. Syftet med dessa Coco-Bonds är att banker ska kunna bygga en buffert, så att låntagare tar risken av en konkurs och inte skattebetalare vilket det senare var fallet 2008.

Dessa riskabla Coco-Bonds har sålts av Credit Suisse till låntagare för att försäkra bankens dagliga verksamhet. Trots att bolaget nu köps upp och inte sätts i konkurs, har man lyckats hitta ett kryphål och skriva av dessa obligationer helt och på så vis blivit av med ca 20% av bolagets totala skuld. Detta har såklart gjort köparna av dess obligationer upprörda, vilket var en risk som man tog vid köp av dessa riskfyllda men också högavkastande värdepapper. 

Detta är alltså slutet av en historisk och anrik bank som får leva vidare i annan utformning. Kanske är detta starten på en ny förtroendekris för banksystemet vi har idag eller enbart sprickor i systemet resulterat av de snabbt stigande räntorna vi ser världen över.