Skip to main content
Alla inläggPrivatekonomi

FED genomför historisk höjning.

By juni 16, 2022No Comments

Sätt in tandskyddet, börsen kan åka på knock.

Under onsdagen, 15/06, meddelade FED att kommande räntehöjning blir 75 baspunkter. 0.75% är vid första anblick inte en hisnande siffra. Men sett till effekten det får på ekonomin kan det faktiskt klassas som en mycket aggressiv höjning.

Inflationen framstår som ostoppbar. Den har satt prägel runt om i hela världen och är långt ifrån något som bara finns i Sverige. Amerikas centralbank, FED, genomförde därför den högsta höjningen av styrräntan sedan 1994 – en höjning av historiska mått!

Anledningen är att bryta mönstret innan lönerna revideras upp och ökade prisnivån sätter klorna i ekonomin permanent. Genom en aggressiv höjning blir gemene man mycket medveten om förändringarna i ekonomin och blir mer sparsam med sin lön.

Ett privatekonomiskt tips:

När räntan höjs blir lån dyrare och hög inflation minskar vår köpförmåga. Jag förstår att man blir mer sparsam och håller hårt i kronorna. Det vanligaste är att sparandet blir det första som prioriteras bort. Men sluta inte spara i fonder! Börsen har gått ner kraftigt så det blir svårt psykologiskt att peta in pengar där. Men historiskt kommer börsen gå upp igen, så sluta inte investera! Byt ut köttfärsen mot bönor istället.

Få uppdateringar om händelser i ekonomin, påverkan på börsen och privatekonomiska tips en gång i månaden.

MyAdvice Nyhetsbrev

Genom att ange din e-post godkänner du Myadvice integritetspolicy.

Inflationen måste bekämpas!

Under maj steg inflationen i USA till 8,6 procent i årstakt, vilket var högre än förväntningarna. Detta gör det till den högsta inflationstakten på fyra decennier. Det är en tuff nöt att knäcka för centralbankerna runt om i världen. Självklart vill man bryta inflationen, men samtidigt riskerar agerandet att vänta konjunkturen nedåt och få ekonomin att krympa – en recession.

Värt att nämna att arbetslösheten är fortsatt låg och många bra bolag har en uttalad optimism med tjocka orderböcker med förutsättningar att höja priser och behålla lönsamhet och tillväxt. Men även att många centralbanker följer USA:s förhållningssätt och rimligtvis kommer vi se fler höjningar av svenska styrräntan också.

Detta kommer påverka inflationen framåt:

  • Räntehöjningar.
  • Kinas hantering av Covid.
  • Kriget i Ukraina.
  • Fackförbundens hantering av löneförhandling.

Datum att hålla koll på:

FED har 4 inplanerade möten under året och kommer sannolikt ge nya besked efter dessa.
  • 26-27 juli
  • 20-21 september
  • 1-2 november
  • 13-14 december

Uppskattade du läsningen? Stötta oss genom att läsa vårt månadsbrev.

MyAdvice Nyhetsbrev

Genom att ange din e-post godkänner du Myadvice integritetspolicy.