Notice: Undefined index: capability_type in /var/www/myadvice/public_html/wp-content/plugins/amcharts-charts-and-maps/includes/setup.php on line 16
Flash Crash! - MyAdvice Skip to main content
Alla inläggPrivatekonomi

Flash Crash!

By maj 30, 2022juni 1st, 2022No Comments

Flash Crash på börsen.

– en återkommande hjärtattack.

Det var den 2:a maj i år, under veckans första handelstimmar som stockholmsbörsen tillsammans med nordiska och europeiska börser plötsligt började handlas ner kraftigt.

Stockholmsbörsen föll så mycket som 7,8% (vilket innefattar enormt mycket kapital) för att sedan studsa tillbaka bara några minuter senare.

Vad var det egentligen som orsakade denna plötsliga nedgång, och vad säger historien om så kallade flash crasher?

Vad är en Flash Crash?

En flash crash är när börsen faller kraftigt på väldigt kort stund, som illustreras på bilden nedan. Vi talar om ett mycket hastigt fall, med hög volatilitet, som inom loppet av bara några minuter återhämta delar eller hela fallet.

Precis detta vittnade vi på börser runt om i hela Europa, men med hänvisning till det bekanta indexet OMXS30. Det sågs falla från 2040 indexpunkter ner till 1890 – vilket motsvarar ett fall på närmare 8%. Indexet föll ner till nivåer vi inte sett sedan slutet av 2020, allt detta inom loppet av några minuter. 

Källa: TradingView

Det som orsakade förloppet 2:a maj spekulerades först vara kärnvapenkrig. Senare visade det sig inte vara mer än en felaktig säljorder som var den bakomliggande orsaken – förvisso ingen liten säljorder.

På engelska brukar dessa felaktiga ordrar kallas för ”fat finger”. Bakom kraschen är finansbolaget Citigroup som lagt felaktiga sälj ordrarna. 

Inte första gången vi ser en flash crash.

Flash crash är inget nytt fenomen utan har drabbat andra marknader tidigare. 2010 drabbades den amerikanska marknaden av den första flash crashen som kom att kallas för ”the crash of 2:45”.

Den gången gick över en biljon dollar i marknadsvärde upp i rök i dem absolut största indexen såsom S&P 500, Dow Jones och Nasdaq Composite. 

Källa: CNN Business

36 minuter senare hade marknaden återhämtat sig. Även denna flash crash sägs ha orsakats av en massiv säljorder och enligt SEC (Securities and Exchange Commission) varit E-mini S&P kontrakt som ska ha sålts. 

Vi kommer förmodligen se dessa typer av kursrörelser oftare. De har blivit allt vanligare i takt med digitaliseringens insteg på finansmarknaderna och sedan första flash crashen 2010, har vi noterat cirka 6 flash crashes på olika marknader runt om i världen. 

Med digitalisering syftar vi på robothandel som idag står för ca. 25% (killgissning) av all handel på de flesta aktiemarknader.

Vi dokumenterar vad som sker i ekonomin och hur de påverkar börsen.
Läs vårt månadsbrev för senaste nytt!

MyAdvice Nyhetsbrev

Hur kan vi förhålla oss till flash crasher?

Försök sitta lugnt i båten. Som nämnt spekulerade många initialt att ett kärnvapen krig brutit ut i Ukraina, men när nyhetsbyråerna ekade tomt på information insåg många snabbt att så inte var fallet. 

I teorin är flash crasher otroligt bra tillfällen att göra en snabb affär, men i praktiken är det desto svårare att exekvera på en sådan rörelse. Det gör inte saken lättare att på Stockholmsbörsen large cap lista är köp och sälj ordrarna inte publika, vilket omöjliggör att se vilken eller vilka aktörer som verkligen trycker på säljknappen.

Robothandeln påverkar.

I framtiden kommer vi troligen fortsätta se dessa typer av dramatiska fall i takt med att robothandeln fortsätter att ta över större delar av aktiemarknaden. MyAdvice bästa tips är därför att fortsätta månadsspara på lång sikt, välja rätt fonder och påverkas inte av onödigt brus. 

Uppskattade du artikeln? Läs gärna vårt månadsbrev!

MyAdvice Nyhetsbrev

//Håll huvudet kallt.
Andreas Karlsson