Skip to main content
Alla inläggAnalys

Förutspå börsen, med Elliott.

By oktober 3, 2022oktober 5th, 2022No Comments

Upprepade vågmönster förutspår börsens riktning.

Man brukar säga att aktiemarknaden stiger cirka 8% per år i snitt, en utveckling som i teorin låter väldigt förutsägbar i det stora hela. Men i praktiken råder det alltid tveksamheter vart börsen är på väg, inte minst på kort sikt.

Lägg därtill att finanssektorn är den bransch där många av världens smartaste människor arbetar med att komma fram till hur marknaden kommer utveckla sig. Som småsparare är det helt klart tufft att mäta sig med dom stora spelarna, men det finns tekniker och strategier som kan hjälpa dig att ge en tydligare bild om vart börsen är på väg. En av dessa strategier kallas Elliotts vågteori. 


Ralph Nelson Elliott.

Inom teknisk analys är Elliotts vågteori en vanlig strategi för både längre och kortare sikt. Strategin utvecklades av Ralph Nelson Elliott som menade att aktiemarknaden återupprepar sig i, vad han kallar, ett vågmönster. Det som ligger till grund till detta har att göra med det mänskliga psyket som ofta spelar marknadsaktörer ett spratt, vilket resulterar i att marknaden upprepar sig om och om igen. 

Strategin.

Strategin går ut på att man delar upp grafen i en 5-vågor sekvens (1-5) och i en 3-vågor sekvens (ABC).  5-sekvensen kallas för en impulsiv våg, och ABC-sekvensen korrektiv. Den impulsiva vågen kan lätt lokaliseras genom att dess toppar och  bottnar saknar överlapp med varandra, medan den korrektiva rörelsen överlappar ständigt. 

Man brukar säga att vågorna är fraktala, det vill säga vågorna kan delas upp i mindre 5, respektive ABC sekvenser. En komplett våg sekvens består av en impulsiv våg, (1-5) och den korrektiva vågen (ABC)  


Läs Sveriges bästa månadsbrev för fonder – gratis!

MyAdvice Nyhetsbrev

Regler för Elliott Wave.

Man kan finslipa, backtesta strategier och dess regler hur mycket man vill, men det finns 5 regler inom Elliott wave som måste stämma överens för att våg-räkningen ska fungera. 

  • Våg 2 får inte gå ner längre ner än våg 1
  • Våg 3 får inte vara den kortaste vågen, men är oftast den längsta vågen. 
  • Våg 4 får aldrig överlappa våg 1
  • Våg 2 och 4 ska alltid delas upp i mindre ABC vågor då dem är korrektiva
  • Våg 1,3 och 5 delas in i mindre 1-5 vågor.

Hur ser mönstret ut i grafen?

Precis som med alla andra tekniska analyser, fungerar den bäst att kombineras med andra strategier. Inom Elliott wave är det vanligt att mäta längderna på vågorna med hjälp av Fibbonaccis talserie.

  • Våg 1: Första vågen efter nedgång, 
  • Våg 2: En rekyl fas, går ofta ner 61.8% (gyllene snittet) av våg 1
  • Våg 3: Ofta längsta vågen, går ofta 1.618 gånger så långt som våg 1
  • Våg 4: Ytterligare en rekyl, går ofta ner 23.6% – 38.2% av våg 3
  • Våg 5: Kort och intensiv, ungefär lika lång som våg 1. 

Efter den impulsiva vågen kommer ABC där kursen faller tillbaka. 

Det finns ingen strategi som kommer ha 100% precision, men med hjälp av Elliott Wave teorin och andra tekniska indikatorer, kan man skapa sig en högre sannolikhet att tajma börsen med bättre precision. 

Elliott Wave idag.

Om vi ska tillämpa Elliotts vågteori på SP500 i skrivande stund, skulle det kunna se ut som följande. Vi ligger isåfall i den avslutande C vågen i den större korrektionen. C vågen delas upp i en impulsiv 1-5 sekvens där våg 3 håller på att avslutas. Viktigt att ta med sig härifrån att det troligen kan komma en studs upp här och att man inte blir lurad genom att tro att den avslutande botten är satt. 


Läs Sveriges bästa månadsbrev för fonder – gratis!

MyAdvice Nyhetsbrev