Notice: Undefined index: capability_type in /var/www/myadvice/public_html/wp-content/plugins/amcharts-charts-and-maps/includes/setup.php on line 16
Förvaltare av toppklass - MyAdvice Skip to main content
Alla inläggAnalys

Förvaltare av toppklass

By september 4, 2022No Comments

En förvaltare i toppklass.

Jim Simons,
Renaissance Technologies Medallion Fund

Warren Buffets skugga

Världens bästa investerare benämns ofta som Warren Buffet – med det är faktiskt diskutabelt! Buffets Berkshire Hathaway är ett otroligt framgångsrikt investmentbolag med 20.1% genomsnittlig avkastning per år mellan perioden 1965-2021. Detta är av absoluta världsklass.

Trots Buffets prestation, finns det andra namn på topplistan över världens bästa förvaltare. Jag talar givetvis om Jim Simons, och fonden Renaissance Technologies Medallion Fund. En förvaltare i toppklass, men utan samma rampljus som Buffet.

Jim Simons, eller som han även kallas ”The man who solved the market”  är i grunden en framgångsrik matematiker. Efter sin doktors exam arbetade han bland annat med att knäcka koder för amerikanska statens räkning. Jim Simons är inom den akademiska världen mest känd för sin ”Chern-Simons Theory” som citerats över tiotusentals gånger i annan forskning. 

År 1988 startade Simons sin hedgefond Renaissance Technologies Medallion fund. Efter 33 år av Simons som förvaltare har han lyckats tjäna över 100 miljarder dollar till sina andelsägare. Detta motsvarar en genomsnittlig årlig avkastning på cirka 66%!

För att sätta detta i kontext som gör det begripligt om hur otroligt bra detta faktiskt är säg att du investerat 10 000 kronor vid fondens start 1988. År 2021 hade dina 10 000 kronor vuxit till hela 180 miljoner kronor. 

Ta en minut och läs vårt kostnadsfria månadsbrev.

MyAdvice Nyhetsbrev

Vad var Simons strategi?

Med hjälp av sina kunskaper inom matematik, kunde Simons tillsammans med en annan matematiker Leonard Baum, bygga upp matematiska trading modeller baserat på en enorm mängd data som Simons och Baum hade rensat från irrelevant information.

Det betyder att Simons och Baum, var de allra första kvantitativa investerarna som med hjälp av datorer kunde skapa sig ett övertag i marknaden. Algoritmerna de skapade var designad för att känna igen mönster. Med hjälp av dessa mönster kunde man låta datorn handla åt dem, och på så sätt också eliminera den psykologiska aspekten i sin handel. Man gjorde kortsiktiga, hävstångs (belånade)  trades för att dra nytta av vad algoritmerna menade var felaktigheter i marknaden. 

Något Simons också lyckades göra, vara att attrahera dem absolut bästa och smartaste matematikerna att arbeta för honom och hans fond. Matematiker helt utan tidigare erfarenhet av finansmarknaden hjälpte Simons att vässa sina algoritmer och utvecklas till sin fulla potential.  

Fördelen med små fonder.

Efter att levererat en sådan otroligt bra överavkastning under en lång tid, tvingades Simons att stänga fonden 1993. Detta då fonden helt enkelt blivit alldeles för stor för sin strategi. Detta är något som många av världens bästa fonder drabbats av, när fonder vuxit sig så stora, så för att leverera märkbart med avkastning tvingas man köpa upp hela bolag, eller enbart investera i dem allra största bolagen i världen, vilket drar ner den genomsnittliga avkastningen. 

Kostar att ligga på topp.

Simons är idag över 80 år gammal och enligt Forbes innehar en nettoförmögenhet på över 21 miljarder dollar. Nog för att en stor del av hans förmögenhet har kommit från sina algoritmer, var Simons och Baum inte blyga med att ta ut häftiga avgifter för sin avkastning. När man mäter Simons och Baums performance efter en årlig förvaltningsavgift på 5% och en överavkastnings avgift  gentemot index på hela 44%, visar det sig att andelsägarna fick nöja sig med ”bara” 39% genomsnittlig avkastning per år. Bra fonder kostar pengar, men deras andelsägare klagar nog inte.

Hur köper man fonden?

Att investera i deras fond låter lite som att vinna på Eurojackpot! Även om det nästintill stämmer, är fonden exklusiv för anställda och deras familjer. Idag ägnar sig Simons huvudsakligen till filantropi där han skänkt över 2 Miljarder dollar till olika ändamål.

Stötta oss genom att läsa vårt kostnadsfria månadsbrev.

MyAdvice Nyhetsbrev

Hoppas ni uppskattade läsningen.

Håll huvudet kallt…!
/Andreas Karlsson