Skip to main content
Alla inläggAnalysPrivatekonomi

Ingen sten att gömma sig under.

By oktober 9, 2022oktober 11th, 2022No Comments
Inga genvägar.

Ingen sten att gömma sig under.

Börsen fortsätter att smyga sig mot nytt årslägsta och med få styrketecken.. SP500 är ner drygt -25% sedan årsskiftet medan Svenska index OMXS30 är ner drygt -24% från årsskiftet. I turbulenta tider söker man som investerare gärna sig till ett tryggt gömställe där man kan skydda sitt kapital mot fortsatt fall på aktiemarknaden.

Vanligtvis brukar räntepapper vara det naturliga stället att parkera pengarna innan man exponerar sitt kapital mot risk igen. Men i denna Bear-Market har denna strategi varit katastrofal gentemot den risk man tagit. I skrivande stund handlas den amerikanska ETF:n ”High yield corporate bonds” -19% sedan årsskiftet. Men vad ska man köpa då för att skydda sitt kapital?


Det är lätt att vara efterklok när det kommer till vad man skulle köpt och sålt. Men det som har utmärkt denna i dagens marknad är kombinationen av de låga räntorna som tvingats höjas flera gånger högre för att bekämpa inflationen. Detta har resulterat i att många räntepapper har fått stryka på foten, ordentligt.

Konceptet kan vara lite svårt att förstå, men när räntan höjs så går räntepapper (obligationer) ner i värde. Detta medan värdet på räntepapperet ökar om räntan sänks. Hur det kommer sig?

Det beror på att räntepapper är knutet till en viss löptid och en fast ränta under sin löptid. Säg att du lånat ut 100 kr till en fast ränta om 1% per år, på en tioårig löptid. Antag nu att Riksbanken höjer sin ränta till 2%, det vill säga, nu kan du låna ut 100 kr till 2% ränta på en 10 årig löptid. Detta gör att om du nu skulle få för dig att sälja ditt första räntepapper om 1%, kommer du måste matcha marknadspriset om 2%. Hur gör man då? Jo du får helt enkelt sälja ditt räntepapper till rabatt, i detta fall för 50kr, för att köparen ska få 2% ränta på sina pengar.

Läs Sveriges bästa månadsbrev för fonder – gratis!

MyAdvice Nyhetsbrev

Finns ingen sten att gömma sig under?

Något man alltid ska ha klart för sig är att det aldrig finns någon investering eller placering som är riskfri. Däremot finns det mönster som ofta återupprepas och troligen kan utnyttjas i alla turbulenta tider.

Det “gömställe” som presterat bäst i år är Dollarn. I skrivande stund är DXY (Dollar index) upp drygt 19% sedan årsskiftet. Men vad är det egentligen som drivit uppgång i dollarn? Jo försäljningar av aktier. När man köper aktier, så säljer man en valuta, i Sverige säljer vi kronor, men på andra sidan pölen, säljer man dollar. På samma sätt fungerar det åt andra hållet.

När vi säljer aktier köper vi kronor. Detta gör att i turbulenta tider, när många säljer aktier får man en uppgång i dollarn. Detta gäller såklart även andra valutor, men eftersom man mäter värdet på en valuta i relativitet mot framförallt dollarn, och amerikanska marknaden är den största ekonomin och finansmarknaden ter det sig ganska naturligt att det är just dollarn som drar iväg norrut. 

USA:s ränta är högre än vår. I teorin innebär en räntehöjning att det är mer attraktivt att spara på ett räntekonto i Dollar än SEK. Det ökar efterfrågan på valutan, vilket driver upp värdet.

Läs Sveriges bästa månadsbrev för fonder – gratis!

MyAdvice Nyhetsbrev