Skip to main content
Alla inläggIntervju

Intervju med börspsykologen.

By juni 27, 2022juli 19th, 2022No Comments

Få vägledning av börspsykologen.

Hur hanterar du stora nedgångar på börsen? Genomsnittliga utvecklingen på Stockholmsbörsen (SIXGX) i år är -29%. Det brinner i knutarna och för de allra flesta har det investerade beloppet tagit hissen rakt ner i källaren.
Att se sina besparingar minska i värde kan upplevas som mycket jobbigt och frustrerande. Så hur bör man tänka och agera under dessa tider? Vi har intervjuat författaren, läraren och börspyskologen Cristofer Andersson för att hjälpa oss förstå de psykologiska effekterna som uppstår i marknadsklimat som detta.

Välkommen till MyAdvice och vårt Community Cristofer!

Låt oss hålla kontakten! Ta del av vårt månadsbrev.

 

MyAdvice Nyhetsbrev

– Du får gärna introducera dig för våra läsare. Berätta gärna om din bakgrund och hur ditt stora börsintresse började?

Hej och tack! Oj, den frågan har jag fått besvara så många gånger. Låt oss hålla oss relativt kortfattat. Är behörig lärare sedan 2013, då jag tog min lärarexamen och har varit aktiv som investerare sedan efter finanskrisen. Jag har, likt de flesta, lärt mig den hårda vägen och såväl en som två minor har detonerat under mina fötter. Emellertid har jag inte sett dessa händelser som nederlag, utan som möjligheter till lärande och utveckling. Istället för att döma mig själv har jag lärt mig att omvandla misstag till något positivt.

Det jag främst har fått lära mig är att jag, dvs. individen, är sin värsta fiende, men också sin bästa allierade. Genom att lära känna dig själv; dina svagheter men också dina styrkor, kan du skapa sig en edge relativt många andra. Du kan vara hur duktig som helst på att räkna och analysera bolag, men vad spelar de förmågorna för roll om du inte har kontroll över hur du förhåller dig till dina känslor och impulsiva tankar

Intresset för börsen växte fram organiskt från mitt intresse om ekonomi. Förstå mig rätt, men jag har aldrig blivit lärd och uppfostrad att börsen är ”the right place to be”. Jag är född och uppvuxen i en arbetarklassfamilj och således var det aldrig tal om oxfilé på tisdagar och Don Perignon i glaset på fredagskvällar. Min mor läste klart gymnasiet, men min far började arbeta direkt efter sina studier på högstatidet. De kanske inte gav mig silverskedar, men de gav mig något som är desto mer värdefullt; kärlek, omtänksamhet, ett självförtroende och
självkänsla samt vetskap om vikten av att vara ekonomisk (förmåga att hushålla med
resursera).

Jag har alltid varit den försiktiga generalen och medan mina vänner köpte allt från moped till avancerade datorer var jag mer återhållsam. Inte snål, men mer kalkylerande. Av mitt sparande och intresse för att aldrig vara beroende av någon annan växte intresset för börsen fram – jag ville ju förränta det kapital jag via mitt sparande byggde upp.

– På Twitter har du över 6000 följare, vad får man för mervärde när man följer dig via dina kanaler?

Värde och värde. Jag tweetar om det som faller mig in och det blandas såväl högt (hoppas jag) som lågt. Jag har aldrig förstått det viktiga med att ha många följare, eller att många försöker att ”locka” tills sig följare via allt från utlottningar till utfästelser om framtida rikedom. Skulle du ställa dig på toget och skrika: ”Hallå! HALLLÅÅÅ! Alla ni som väljer att följa mig (läs: bli mina ”vänner”) kommer få möjlighet att vinna ett PS5”.

Jag är nog för alltid synonym med savannismen (ack, så uttjatat), men gör jämförelsen mellan hur vi för oss på sociala medier idag och hur vi verkade i flocken förr i tiden. Det kan ofta bli relativt… hmm, komiskt.

Jag tweetar det jag vill. De som följer gör det av en orsak. De som inte följer gör det av en orsak. Jag tror att det mer är gemenskapen som alla twitterprofiler tillsammans skapar och bygger upp som är det viktiga. När alla håller sig ifrån regelrätta personangrepp och istället håller sig till tolkningar av fakta är finanstwitter en guldgruva. Självklart ska man ifrågasätta och vara källkritisk, men var det utifrån underlag och inte utifrån irrelevanta faktorer.

– Du har skrivit flera böcker som speglar psykologiska effekter på börsen. Vilka är de vanligaste känslorna som uppstår i marknadsklimat som detta?

Det finns flera och här framkommer ett vanligt misstag. Många tror att börspsykologi enbart är viktigt i tider av nedgångar och regelrätta krascher. Är inte det psykologiska minst lika viktigt när allt bara går upp? FOMO och flockmentalitet gäller i såväl upp- som nedgång. Det får många erfara idag. Hur många köpte inte investmentbolag förra sommaren när de var lika heta som Oasis var på 1990-talet? Och hur många således inte under höstens och den här vårens nedgång? Samma med fastighetsbolagen och ”alla” tillväxtorienterade bolag.

Uppskattar du läsningen? Få unikt innehåll via vårt månadsbrev.

 

MyAdvice Nyhetsbrev

-Hur bör man tänka för att bli en bättre investerare? Och hur?

Man ska aldrig glömma att aktier enbart är derivat av bolag. Fokus ska aldrig vara på aktien, utan på bolaget och dess fundamentala utveckling (eller, i värsta fall, avveckling). Man ska också se till att lära känna sig själv och vara öppen tillika ödmjuk inför både sina svagheter som styrkor. Att skriva och föra journal må vara tids- och energikrävande, men tro mig att det kommer att löna sig. Det är via att sätta ord på dina tankar och känslor som du (in)ser vilken obefogad makt de har i ditt huvud, där de är outtalade.

Att ha kunskap om alla olika mentala fallgropar, kognitiva bias, och utveckla motmedel är essentiellt för att lyckas på börsen. Du ska inte ge dig an dessa när krisen redan är här, för då är det försent. Förvisso är nu bättre än aldrig, men inte installerar du brandvarnaren först efter att huset står i lågor?!

– Tidigare är du ensam författare till dina böcker. Men senaste boken skrev du tillsammans med fondförvaltaren Eric Sprinchorn. Vad var det bästa och det mest utmanande att skriva med ytterligare en person?

Det var extremt lärorikt och givande, men också mycket mer krävande. Erik är en mycket
kompetent och erfaren investerare, men också individ. Han har lärt mig mycket och för det är jag honom evigt tacksam.

Det bästa med att skriva tillsammans med någon är att du ständigt måste vara beredd att motivera och argumentera; ständigt kunna bemöta eventuella invändningar. Kan du inte det så håller inte din tes. Samma när vi investerar och du, förhoppningsvis, använder dig av dina djävulsadvokater – kan du inte argumentera och motivera för ditt case har du inget. Punkt. Basta.

Med vår gemensamma bok skapade vi ett alster som kräver lite mer av läsaren. Vissa kanske anser den som svår, men dessa vill hag uppmuntra att inte ”ge upp”. Se istället utmaningarna och det ”jobbiga” som en utmaning du kan och ska klara av. Inte kunde du cykla när du föddes, eller hur? Du lärde dig och det gick inte snabbt. Inte heller var inlärningsperioden fri från misslyckanden och skador. Men du gav dig aldrig, eller hur?

Samma med allt här i livet. Det är bara du som sätter dina begränsningar. Vänligen – låt bli att mura in dig i ett inbillat hörn. Dynamiskt mindset är ”a & o” i såväl livet som i din roll som investerare.

3 boktips för sommaren?

Bara tre!?
The Psychology of Money (Housel, 2020)
The Most Imporant Thing (Marks, 2011)
Richer, Wiser, Happier (Green, 2021)

Böcker skrivna av Christofer som gör dig till en bättre investerare:

Börspsykologi : så blir du en bättre investerare.

Mer börspsykologi : mentala verktyg för att överlista
aktiemarknaden.

Livet, börsen och allting.