Skip to main content
Alla inläggAnalys

Investera i Asien?

By februari 19, 2023No Comments

Investera i Asien?

Inom investeringar vill man gärna hitta objekt som fortfarande har uppsida. Ur ett globalt perspektiv finns den uppsidan i Asien.

“Uppsidan i Asien är i linje med risken.”

Andreas KarlssonMyAdvice

Diversifiera din portfölj mot Asien.

Det som driver aktiekurser över tid är i regel vinsttillväxt. Men ofta är det tillväxt eller specifikt förändringen i tillväxten som aktiemarknaden ofta reagerar på. Detta är något man brukar kalla ‘’Andraderivatan’’ – det vill säga förändringen av förändringen. 

De senaste 100 åren har västvärlden haft en imponerande tillväxt, som både drivit utvecklingen av ny teknik men även välstånd i otroligt många länder. Med utbredd utveckling i västliga länder så har öst fortfarande mycket att göra för att komma ikapp, det finns uppsida kvar alltså! Asien har i många avseende mycket tillväxt kvar innan de också utvecklat en bred medelklass, just detta kan vi dra nytta av i vårt sparande. 

Läs Sveriges bästa månadsbrev för fonder !

MyAdvice Nyhetsbrev

Bakrgunden.

Under de senaste 35 åren har Kina och stora delar av Asien gått från att varit ett samhälle främst drivet av jordbruk till moderna industrisamhällen. Genom att satsa stora investeringar inom sektorer som infrastruktur, konkurrenskraftiga bolag och rejäla utbildningssystem har dessa länder gått från att massproducerade produkter till att själva kunna skapa och utveckla nya innovativa produkter inom telekom, bank och motorfordon med flera. 

Kina visar tydligt hur innovation kan leda vägen framåt för Asien. De har i många avseenden anammat den digitala tidsåldern, där många företag hoppat över fysiska butiker och fokuserar endast på e-handel. Man har kommit långt med digitala betalningslösningar genom Alibabas tjänst Alipay och idag är mobil och internetpenetration en av de högsta i världen trots dess stora befolkning. 

I en värld som blir allt mer digital, spelar asiatiska giganter som TSMC en allt större roll inom den ekonomiska tillväxten ur ett globalt perspektiv. Asien, står idag för drygt hälften av den globala bruttonationalprodukten, men trots det väger Kina enbart drygt 5% av MSCI All Country index och resterande Asien väger också en försvinnande liten del av det totala indexet. Deras börsvärde är alltså relativt litet!

På grund av detta, blir Asien lätt underviktade i många fondportföljer då man inte får med sig den exponeringen i en vanlig Globalfond. Av den anledningen, kan det vara värt en funderare om att investera i en Asienfond för att dra nytta av en global diversifiering, på riktigt! Att tänka på vid riskspridning är att korrelationen spelar roll. Trots att i princip alla värdepapper på ett eller annat sätt styrs och korrelerar med vad som händer på den amerikanska aktiemarknaden, så fokuserar Asien främst på sina inhemska ekonomier och centralbanker. Vilken kan vara tacksamt i en portfölj!

Men riskerna då?

Den särklass största risken med att investera i Kina och Asien är helt klart den politiska risken. I Asien fungerar inte demokrati på samma sätt som vi själva känner igen den. Vi har exempel på detta redan från 2021, när Kinesiska staten plötsligt förbjöd bolag som drev privatskolor i vinstsyfte att existera. Resultatet blev att flera New York listade kinesiska utbildningsföretag rasade på börsen. 

Det finns även kulturella skillnader som kan göra det svårare för utländska investerare att förstå vad som faktiskt går hem hos den asiatiska befolkningen. Men risker är alltid associerat med investeringar, men för att minimera dessa risker, är just fonder kanske den absolut mest kompletta produkten för att få exponering av Asiens fortsatta tillväxt. Men ta det försiktigt!

 

Hur resonerar du kring att investera i Asien? Hör gärna av dig med dina tankar!

Läs Sveriges bästa månadsbrev för fonder !

MyAdvice Nyhetsbrev