Skip to main content
Alla inläggPrivatekonomi

Risk för inverterat julrally.

By december 18, 2022No Comments

Risk för inverterat julrally

Jul och nyår är förknippad med mycket. Men för oss som är extra intresserade av börsen funderar vi mer på om det blir julrally än hårda paket.

“Börsen ser överköpt ut och minskar sannolikheten för julrally..”

Andreas KarlssonMyAdvice

Om aktier vore en olympisk gren hade det definitivt deltagit i vinter OS, vintermånaderna är i särklass de absolut bäst presterande månaderna på börsen historiskt sett. Hänförligt till dessa säsongsmönster är även att december månad ofta varit en stark börsmånad.  Ofta i slutet på börsåret pratas det inte sällan om ett så kallat ”Julrally”  eller “Tomterally” som knyter ihop säcken för det gångna året. Men vad är det och varför sker ”julrallyn”?

Julrally fenomenet

Ett julrally definieras som att börsen stiger under årets sista handelsdagarna och de första dagarna på det nya året. Självklart stiger börsen inte alltid under dessa dagar men det är onekligen ett återkommande fenomen. Egentligen finns det inte någon utstakat teori i varför detta är ett återkommande mönster.

Vanliga förklaringar till detta fenomen härleds ofta till psykologiska aspekter då julen i allmänhet skänker optimism och hopp, andra förklaringar riktar sig att dem stora spelarna har tagit semester och småspararna får då chansen att driva börsen i större utsträckning än vanligt. Andra menar att förvaltare justerar om portföljerna för att det ska se ut som man ägt det som gått bra inför årssumering till sina andelsägare, vilket såklart driver ett köptryck i marknaden. 

Om man tror på den effektiva marknadsteorin skulle kunna kalla ett julrally för en anomali, dvs något som strider mot accepterad teori och i sånt fall strider just mot effektiva marknadsteorin. Det vill säga att om folk är medveten att aktiemarknaden ska stiga kring mellandagarna, kommer den stiga nu direkt istället.

Läs Sveriges bästa månadsbrev!

MyAdvice Nyhetsbrev

Upphovsmakaren

Yale Hirsch var den första som upptäckte jul rallyn i början av 1970-talet, genom att mäta hur mycket marknaden rört sig mellan 5 sista och 2 första handelsdagarna på det gamla respektive nya året. De Hirsch kom fram till var att i snitt steg marknaden 1.3%  under dessa handelsdagar mellan åren 1950-1969.

Blir det julrally även i år?

Huruvida vi får ett liknande börsrally under stundande julen är såklart ingen som vet. Med med tanke på den otroliga återhämtningen OMXS30 gjort sedan bottennoteringen i september, är det ingen självklarhet att vi ska få fortsatt fart under galoscherna hela vägen in i  det nya året. Makro -äget ser fortfarande stretchat ut och FED verkar fortsatt klara sitt tydliga språk med att räntan kommer fortsätta höjas så länge vi ser inflationssiffror som överstiger de målsättningar man satt upp. Kan vara läge att sälja av och hämta hem eventuell vinst….