Skip to main content
Alla inläggIntervju

Spartips från proffset.

By maj 30, 2022juni 1st, 2022No Comments

5 spartips från proffset.

I exklusiv intervju med Myadvice delar sparekonomen, poddaren och finansinfluencern Mohammed Salih med sig av sina bästa spartips, vägen till första hans miljonen och sitt sparande för sin dotter på två år.

Källa: Aftonbladet

Under mars 2019 uppgav Mohammed att hans saldo hos nätmäklaren Avanza uppgick till 154 000kr. Via hans instragram, mohammedsvagtillmiljonen, uppdaterar han regelbundet med spartips, reflektioner och är transparant med sina följare kring sitt sparande. Senaste uppdateringen uppgick till över 1 200 000kr. Hur är denna finansiella resa möjlig och vad är hans främsta spartips? Det får vi reda på i denna intervju.

Vi publicerar regelbundet intervjuer via vårt nyhetsbrev.
Läs det du också!

MyAdvice Nyhetsbrev

Varmt välkommen till MyAdvice, oerhört kul att du vill vara en del av vårt community.

Du kan väl introducera dig gärna för våra läsare.  Berätta om din bakgrund till ditt stora börsintresse och något folk ännu inte vet om dig.

– Tack, väldigt roligt att få gästa MyAdvice, en sida jag verkligen kan rekommendera till fondintresserade lyssnarna och följarna.

– Jag är 29 år, bor numera i Kallinge och pendlar till Stockholm där jag har mitt jobb som Sparekonom på Fundler, tillträdde det i maj och det har varit en väldigt givande och utvecklande period redan. Vägen till tjänsten eller Sverige har inte varit tydlig eller rak på något sätt utan jag kom till Sverige vid 12–13 årsåldern efter många års flykt. Har dock alltid haft som mål att vara någon form av storebrorsfigur eller förebild och där känner jag att jag är idag.

– Skulle beskriva mig själv som en spar- och investeringsnörd som aldrig tröttnar på börsen. Försöker inspirera och utbilda så mycket som jag bara kan och har tid med. Kan man ärligt säga att det känns som mitt kall i livet, att utbilda människor inom privatekonomi och investeringar.

– Svårt, det känns som att jag är så otroligt transparant med precis allting, så därav finns det inte mycket folk inte vet om mig. Kanske att jag verkligen älskar marmeladkulor och anthon bergs nougat i marsipan, en riktig pensionär

Du talar mycket om ekonomisk frihet i dina forum, vad är det för dig?

Att man får äga sin tid – inte att sluta jobba och bara hänga på en sandstrand.  Utan att faktiskt äga sin egen tid till 100 % och slippa ekorrhjulet. Kunna lägga fokus och hjärta på det man älskar, vilket jag får göra just nu, men jag vill alltid kunna göra det. Därav strävar jag efter ekonomisk frihet.

Du slog genom på instagram med vägen till din första miljon. Vad är dina 5 bästa tips för sund privatekonomi?

Ja, det blev mycket mer och många fler följare än vad jag någonsin hade kunnat räkna med. Är tacksam för varenda en som väljer att följa mig via olika forum.

1. För att få en sund privatekonomi så rekommenderar jag som första punkt; balans. Balans krävs i livet men också i privatekonomin, det kan inte gå för mycket åt något håll, för då är det inte hållbart och man kommer tröttna.

2. Budget och buffert, ha koll på vart pengarna flödar ut, du behöver nödvändigtvis inte dra ner på samtliga kostnadsposter, men att ha koll på sina inkomster och kostnader ger en kontroll. Självklart ska du försöka ha ett överskott varje månad, har du inte det får du bli striktare med kostnadskontrollen. När inkomsterna börjar överstiga kostnaderna, ja då bygger du upp en buffert. Se till att ha 1–3 månaders överskott, det ger lugn och återigen kontroll.

3. Dra ner eller uteslut de sakerna ur kostnadsposten som inte bidrar till livsglädje. Skulle kaffet på Espresso House vara höjdpunkten på dagen, ja men då kanske man kan prioritera bort annat.

4. Fokusera inte bara på kostnaderna utan jobba också på inkomstsidan. Vi lever i en värld där sekundära inkomstkällor ligger några klick bort, utforska och prova.

5. Investera överblivet kapital på börsen, låt pengarna jobba för dig. De urholkas i rekordfart och det är viktigare än någonsin att låta pengarna arbeta. Självklart ska det vara pengar man inte behöver på många år.

Få regelbundna spartips via vårt nyehtsbrev.

MyAdvice Nyhetsbrev

När du lyckades spara ihop till din första miljon, hur kändes det?

Det kändes fantastiskt, helt klart. Jag satte upp ett ganska högt mål om man kollar på de förutsättningarna jag hade. Så det var verkligen en härlig känsla. Jag får tacka en rejäl bull market, matlådor och att cykel- och gångvägarna i Stockholm är bra.

Du har en dotter på 2 år, hur har du valt att hantera hennes sparande?

Precis, vi har investerat, eller började investera till henne två månader innan hon föddes. Vi tar halva barnbidraget (625) och investerar via långsiktigt fondsparande. Gällande risk har vi valt fonder som är längst ut på riskskalan då investeringshorisonten är ungefär 20 år. Sen kommer vi inte ge henne alla pengarna så fort hon fyller 18 eller 20 utan vi kommer använda pengarna som en subventionsfond och får vi fler barn kommer pengarna investeras likadant.

Snart kommer du kunna titulera dig som författare, när kommer din bok ut och vad kommer den handla om?

Ja, det enda som är kvar är att boken ska skrivas, haha! Den kommer förhoppningsvis ut våren 2023 om allt går som det ska. Den kommer heta ”Börsen för alla” och kommer skrivas tillsammans med André Netzén Örn.

Boken kommer att handla om börsmarknaden men fokus kommer vara fundamental analys, och att man ska kunna läsa boken helt grön och komma ut som en vass fundamental investerare. Den kommer både vara till för de som aldrig hört talas om aktier och börsen men också för de som har börjat investera och köpa aktier men som saknar den sista biten för att vara en gedigen fundamental investerare.

Du driver podcasten Tillsammans mot miljonen, vad får man som lyssnare ta del utav från podden? 

Precis, jag och min före detta kollega Carl-Henrik Söderberg driver podcasten som konstigt nog seglat upp och blivit en av de större inom sin nisch. Man får ta del av precis allt som händer på börsen, allt ifrån veckotips på appar, serier men såklart är det mest fokus på börsen, aktuella händelser, makro- och bolagsnyheter.

Länk till podden: Tillsammans mot miljonen.

Stort tack till Mohammed som la ner sin tid för att ge våra läsare både spartips och inspiration. Det kan kännas som omöjligt att nå en miljon kronor i sparkapital – men vi hoppas att många fick ny energi att nå era sparmål efter denna invervju.

Uppskattade du intervjun? Stötta oss genom att läsa vårt månadsbrev!
MyAdvice Nyhetsbrev