Skip to main content
Alla inläggNyheter

Så blankar du aktier.

By februari 23, 2023februari 26th, 2023No Comments
Tips & Trix.

Betta mot marknaden.

Under fjolårets börsnedgång blev blankning en återkommande rubrik inom finansbruset. Men hur fungerar det egentligen?

“Med finansiella instrument kan man tjäna pengar både i upp- och nedgång.”

Andreas KarlssonMyAdvice
The Big Short
Viceroy

För de flesta var 2022 ett utmanande börsår blandat med sentimentsförändring i form av multipel kontraktion och sjunkande vinster. När börsen plötsligt gör en sentimentsförändring till det negativa är det inte ovanligt att allt fler av “diverse spelare” på börsen gör en mer framträdande roll, inte minst blankare. Men vad är egentligen blankning? Och vilka sysslar med blankning?

Vad är blankning?

Många som har ett litet finansintresse har förmodligen hört talas om blankning. Kortfattat innebär det att man kan satsa på att en aktie ska gå ner i pris och därmed tjäna pengar på en aktie som minskar i värde. Detta kan låta knepigt med det som händer i praktiken är förhållandevis trivialt. 

Om vi leker med tanken att du tror att Atlas Copco är alldeles för dyrt och skulle vilja spekulera i att bolagets aktie bör falla. Du har också vetskap om att din bästa kompis ‘Pelle’ äger en aktie. Du ber Pelle om att få låna hans aktie, som sedan säljer på marknaden för 100 kr. Du har nu 100 kr likvid med en skuld till Pelle på 1 Atlas Copco aktie. Om vi också leker med tanken att aktien nu går ner 50% nästa månad, och en aktie kostar 50 kr nu. Nu kan du välja att köpa tillbaka 1 aktie för 50 kr, lämna tillbaka den till Pelle, och du står nu med 50 kr i vinst!

I verkligheten motsvarar Pelle en mäklare, exempelvis Nordnet eller Carnegie

Så här fungerar blankning i praktiken, och det är oftast såhär de större spelarna med mycket kapital tvingas göra för att få exponering. Men det ska sägas att för oss småsparare finns det enklare sätt att få samma typ av exponering att satsa på nedgång. Dessa typer av produkter brukar kallas för derivatinstrument och mer specifikt Warranter och Certifikat. Med hjälp av dessa finansiella produkter kan du blanka marknaden och dessutom med hävstång. 

Mytomspunna Viceroy

Viceroy är en av de absolut mest framträdande aktörerna när det kommer till att blanka aktier. Viceroy var en av de aktörerna som bland annat upptäckt skandaler såsom Wirecard härvan, vilket gått till historien som ett av de största ekobrotts fallet i tysk historia. Viceroy startades 2016 och har  i Sverige blivit kända för att ha blankat småspararfavoriter såsom svenska fastighetsbolaget SBB och Truecaller under 2022.   

Deras metoder kan för andra marknadsaktörer ses som okonventionella. Vanligtvis går det ofta ut på att släppa en lång rapport innehållandes punkter med vad som påstås vara fakta om vad som är felaktigt med bolaget i fråga. Inte sällan skapar dessa typer av rapporter en stor osäkerhet på marknaden och eftersom börsen hatar osäkerhet faller ofta aktier kraftigt efter att Viceroy publicerar ett blanknings case. Detta är en metod som ofta kan hänföras till marknadsmanipulation, detta på grund av att allt som står i dessa typer av blanka rapporter inte alltid kan bevisas vara sanna.

Risker med blankning

Den absolut största risken med att blanka en aktie eller marknaden i stort har att göra med den begränsade uppsidan samt den obefintliga nedsidan. Detta har sin naturliga förklaring i att en aktie i teorin kan stiga oändligt mycket, medan den som lägst kan gå ner till noll. Ur en blankas perspektiv innebär detta att som mest kan de tjäna 100% men förlora i teorin oändligt mycket.