Skip to main content
Alla inläggAnalysPrivatekonomi

Fondavgifter

By mars 2, 2023mars 5th, 2023No Comments

Fondavgiften, varför är den viktig?

Idag uppmärksammas fondavgiften mer än någonsin. Detta är en positiv utveckling för sparare och investerare eftersom det ger förhandlingsstyrka över vilken plattform man bör använda. Vilket under senare tid har resulterat i allt fler plattformar dykt upp som erbjuder olika typer av lösningar för att optimera sparande.
Trots utvecklingen så framstår fondavgiften fortfarande som diffus och vår målsättning är att klargöra bilden av fondavgiften, varför den finns och dela med oss av hur vi resonerar kring fenomenet.

Vilken Cola hade du köpt?
Varför betala mer för samma produkt?

Varför finns det fondavgifter?

Det finns inte mycket i den här världen som är gratis (förutom Avanza Zero, läs analysen här). Fonder är ett perfekt verktyg för att optimera ditt sparande. Det ger dig möjligheten att få avkastning på ditt kapital och se dina pengar växa över tid, nästan som en ytterligare inkomst!

Däremot tillkommer en kostnad för att låta företag förvalta dina hårt intjänade pengar. Rimligtvis bör det också kosta att låta någon utföra den tjänsten, frågan är bara hur mycket!

Jag gillar att prata om alternativkostnader, alltså vad är kostnaden om vi inte investerar. Alternativkostnaden som uppstår när du står utanför börsen är att pengar minskar i värde och du missar möjligheten att se pengarna växa. Det är alltså, trots avgiften, mer lönsamt att betala en peng för att låta andra förvalta dina pengar – än att de inte förvaltas alls.

Avgiften uttrycks i en procentsats, vilket gör det svårt att avgöra hur mycket du faktiskt betalar. Det är fondbolagens intjäning som representeras av fondavgiften. Det går till förvaltningen av fonden, administration, löner, hyra och andra kostnader som är förenade med att driva företag. Hade det inte varit lönsamt att förvalta andras pengar, hade ingen gjort det.

Gör som tusentals andra, läs Sveriges bästa månadsbrev för ditt sparande.

MyAdvice Nyhetsbrev

Genom att ange din e-post godkänner du Myadvice integritetspolicy.

Hur mycket kostar det?

Eftersom avgiften uttrycks i en procentsats beror kostnaden på hur mycket pengar du har investerat, den är alltså relativ. Ju mer pengar du har investerat, desto mer kostar det. Däremot tjänar du mer pengar på din avkastning när investerat belopp är större.

Fondavgiften dras regelbundet och inte en gång per år, vilket kan vara en vanlig missuppfattning. Hur ofta kostnadsföringen sker varierar från fond till fond, vilket gör det lite svårare att ge ett räkneexempel som fungerar på alla fonder.

Kostnaden uttrycks i procent och representerar den årliga kostnaden av fonder. Vanligt är att fondavgiften dras varje dag, då kan man tänka såhär:

Investerat belopp: 10 000 kr
Fondavgift: 1%

1%/365 = 0,0000274

10 000 kr x  0,0000274 = 27.4 öre.

Din dagliga fondavgift blir alltså 27 öre. Detta förändras när det investerade beloppet ökar eller minskar. 27 öre kanske inte känns så saftigt, vilket är hela syftet med att fondavgiften dras dagligen.

Få personer märker när sitt investerade kapital minskar med några ören. Detta gör att man knappt känner av fondavgiften – vilket är meningen. Detta innebär om du  investerat under lång tid, kan fondavgiften bli oerhört saftig. Men som sagt, kom ihåg alternativkostnaden!

Viktigast av allt!

Många pratar om fondavgifter som om de vore en synd att ta betalt för en bra produkt. Det tycker inte jag, utan det viktigaste är att fonden presterar!

En viktig sak ta med sig, avkastningen mäts efter avdrag för avgifter.

Jag repeterar, avkastningen mäts efter avgifter. Så är det alltid!

En fond som levererar 15% årlig avkastning, men har 5% i avgift, är fortfarande en bättre investering jämfört med en fond som levererar 10% avkastning, men utan avgift. Avkastningen är alltid efter avgifter!

Välj bäst fond, inte lägst avgift. På samma sätt kan du resonera kring indexfonder och sparrobotar, billigast är inte nödvändigtvis bäst!

Få bukt med avgifterna med Fondo.

Först, välj rätt fond! När vi bygger fondportföljer utgår vi alltid från att välja bäst fond inom sin kategori. Fonderna besitter då högsta betyg AAA och är, enligt oss, de bästa fonder.

När du valt fond, fundera då på vart du köper fonden. Beroende på var du köper din fond, varierar kostnaden (Avanza, SAVR, Pensionsmyndigheten tar olika mycket betalt).

Oavsett vilket fondtorg du väljer så är det alltid samma produkt. Du öppnar ett ISK och köper fonden. Det finns ingen vits med att betala mer för samma produkt.

Vi har gjort en noggrann analys och kommit fram till att marknadens billigaste fondplattform är Fondo. De har ett stort utbud av fonder och du handlar dina fonder på exakt samma förutsättningar som din ordinarie bank.

Du måste ladda ner deras app och öppna ett konto. Sedan är kan du köpa fonderna till inköpspris, billigare än så blir det inte.

Det du sparar i fondavgift hamnar direkt på din avkastning istället! Hos Fondo kan du handla fonder för nästan halva priset, konstant REA!

Bli seriös med ditt fondsparande och ta kontroll över fondavgifterna.
Ladda ner Fondos App här!

Få sammanställning av senaste tipsen för ditt sparande via vårt månadsbrev.

MyAdvice Nyhetsbrev

Genom att ange din e-post godkänner du Myadvice integritetspolicy.